slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 890]

Drożdżówka bez jajek i cukru

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na smakowitą i puszystą drożdżówkę słodzoną miodem lawendowym. Ciasto drożdżowe z miodem jest długo świeże i wilgotne. Dodatkowo moja drożdżówka zamiast jajek ma w sobie puree z dyni i dzięki niemu ma taki piękny kolor. Polecam.

Drożdżówka bez jajek i cukru

Składniki:

Drożdżówka bez jajek i cukru

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka bez jajek i cukru
Do miski wkruszamy drożdże a następnie dodajemy po kolei: miód, olej, mleko, puree z dyni oraz mąkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.

Po tym czasie mieszamy ciasto łyżką drewnianą i przekładamy do wysmarowanej masłem formy.

Ponownie przykrywamy i odstawiamy na kolejną godzinę. Rozgrzewamy piekarnik i wstawiamy drożdżówkę. 
Pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.