Sposób przygotowania:
Koperty drożdżowe z jabłkami.
1. Drożdże rozpuszczamy w połowie szkanki ciepłego mleka, 2 łyżkach cukru i 2 łyżkach mąki i przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosły. 2. Gdy rozczyn wyrośnie wlewamy go do mąki, dodajemy reszte ciepłego mleka, ubite jajko z cukrem, roztopioną ciepłą margarynę. Wyrabiamy ciasto. Jeśli jest za miękkie to dodajemy mąkę, jeśli za twarde to dolewamy ciepłego mleka. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Około 1 godzinę. 3. Jabłko obieramy i kroimy na drobne kawałeczki, mieszmy je z cynamonem i cukrem waniliowym. 4. Ciasto wałkujemy cieńko i wykrawamy kwadraty. Na środki nakładamy przygotowane jabłka. Delikatnie składamy kwadraty po przekątnej i sklejamy brzegi ciasteczek by jabłka nie wyleciały. Ciasteczko można z jednej strony obtoczyć w zwykłym cukrze, będzi Przykrywamy ciasteczka by wyrosły jeszcze na pół godziny a poteme ładniej wyglądać i będzie słodsze. Pieczemy 15-20 min w 200-210 stopniach.
msewka
iwi69
luna
luna
luna