Sposób przygotowania:
Drożdżówki z serem
Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, 3 łyżki cukru i 6 łyżek mąki – wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do gotowego rozczynu dodać jajka, pozostały cukier, szczyptę soli oraz rozpuszczoną margarynę, a na koniec mąkę i wyrobić elastyczne odchodzące od dłoni ciasto. Ciasto włożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce oraz przykryć ściereczką. Ciasto powinno rosnąć ok 60-90 min.
Margarynę zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę, pod koniec dodać żółtka i po łyżce sera białego, a na koniec śmietanę.
Ciasto podzielić na ok 20 części i uformować w kulki, odstawić na ok 20 min, by podwoiły objętość. W każdym kawałku robimy wgłębienie na ser za pomocą dna szklanki, a następnie nakładamy ser. Układamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia w dość sporych odstępach i smarujemy białkiem. Pieczemy ok 20-25 w temp. 180°C. Smacznego !!
Margarynę zmiksować z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę, pod koniec dodać żółtka i po łyżce sera białego, a na koniec śmietanę.
Ciasto podzielić na ok 20 części i uformować w kulki, odstawić na ok 20 min, by podwoiły objętość. W każdym kawałku robimy wgłębienie na ser za pomocą dna szklanki, a następnie nakładamy ser. Układamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia w dość sporych odstępach i smarujemy białkiem. Pieczemy ok 20-25 w temp. 180°C. Smacznego !!