Sposób przygotowania:
Drożdżówki z serem i marmoladąETAP 1:
Ok. 14 dag masła wyrobić z połową cukru i 1 cukrem wanilinowym. Dodać jeszcze sól i 2 żółtka. Drożdże, łyżeczkę cukru i 125 ml mleka połączyć i zrobić zaczyn. Zostawić do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Mąkę połączyć z masą maślaną i zaczynem z drożdży. Dodać ubitą śmietanę 30%. Zagnieść z tego ciasto. Zostawić do wyrośnięcia.
ETAP 3:
Resztę masła (lub margaryny) utrzeć z cukrem wanilinowym, żółtkiem i zmielonym serem białym.
ETAP 4:
Ciasto rozwałkować. Pokroić w kwadraciki. Na każdy kwadracik nałożyć trochę masy serowej. Uformować bułeczki i położyć na brytfannie.
ETAP 5:
Dnem kieliszka wycisnąć w środku otwór, do którego włożyć trochę dżemu.
Bułeczki zostawić do lekkiego wyrośnięcia. Piec w piekarniku ok. 25 minut w 180 st.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego.
cherry
gosia47-47