Sposób przygotowania:
Drożdżówki z truskawkowym budyniem
Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym, ale niegorącym mlekiem. Odstawić na 10min. Po tym czasie dodać do zaczynu mąkę, roztopione masło, cukier z wanilią i roztrzepane jajka. Odlać 2 łyżki na posmarowanie drożdżówek. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1godz. W czasie kiedy ciasto wyrasta można ugotować budyń. Mleko zagotować z cukrem i skórką z cytryny. Truskawki roztrzepać z żółtkiem, truskawkami i mąkami. Wlać do gotującego się mleka. Zagotować na małym płomieniu. Odstawić do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko i podzielić na około 12 części. Uformować kulki i odstawić do wyrośnięcia na blaszce. Szklaneczką odcisnąć wgłębienie. Posmarować brzegi jajkiem. Włożyć po łyżce budyniu i wcisnąć świeże truskawki. Posypać cukrem po truskawkach. Piec w 180*C przez 15-20min. Smacznego!