Sposób przygotowania:
Drożdżowy makowiec
CIASTO:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, ciepłym mlekiem i 10 dag mąki.
Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na końcu rozpuszczoną margarynę.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
MASA MAKOWA:
Mak opłukać, zalać wrzątkiem i gotować 10-15 minut.
Odcedzić i zemleć 2 razy.
W garnku rozpuścić margarynę,dodać mak, miód,skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy i smażyć mieszając przez 10-15 minut.
Masę ostudzić, dodać ubitą pianę z białek i wszystko wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować i nałożyć masę makową.
Zwinąć ciasto w roladę i położyć na papier do pieczenia,ułożyć na blasze.
Piec w temp. 180-200 stop. C. przez 45-50 minut.
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, ciepłym mlekiem i 10 dag mąki.
Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na końcu rozpuszczoną margarynę.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
MASA MAKOWA:
Mak opłukać, zalać wrzątkiem i gotować 10-15 minut.
Odcedzić i zemleć 2 razy.
W garnku rozpuścić margarynę,dodać mak, miód,skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy i smażyć mieszając przez 10-15 minut.
Masę ostudzić, dodać ubitą pianę z białek i wszystko wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować i nałożyć masę makową.
Zwinąć ciasto w roladę i położyć na papier do pieczenia,ułożyć na blasze.
Piec w temp. 180-200 stop. C. przez 45-50 minut.