jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Drożdżowy makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Znakomita rolada makowa ze skórką pomarańczową

Drożdżowy makowiec

Składniki:

Drożdżowy makowiec

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy makowiec
CIASTO:

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, ciepłym mlekiem i 10 dag mąki.

Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na końcu rozpuszczoną margarynę.

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

MASA MAKOWA:

Mak opłukać, zalać wrzątkiem i gotować 10-15 minut.

Odcedzić i zemleć 2 razy.

W garnku rozpuścić margarynę,dodać mak, miód,skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy i smażyć mieszając przez 10-15 minut.

Masę ostudzić, dodać ubitą pianę z białek i wszystko wymieszać.

Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować i nałożyć masę makową.

Zwinąć ciasto w roladę i położyć na papier do pieczenia,ułożyć na blasze.

Piec w temp. 180-200 stop. C. przez 45-50 minut.