Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Duuuży Michałek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Duży Michał jest to ciasto na jasnym biszkopcie przełożony kremem czekoladowym z cukierkami Michałkami i przykryty blantem kokosowym.

Duuuży Michałek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Duuuży Michałek

 

 

  • Ciasto kokosowe:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej

 

  • Masa:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 czekolady gorzkie
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • około 13-15 cukierków „Białe michałki”
  • 5 łyżek mleka

 

Sposób przygotowania:

Duuuży Michałek
Biszkopt: Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno dodać cukier i ubijać aż piana będzie lśniła , dodać żółtka i gdy masa będzie puszysta zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę. Wymieszane ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia , wyrównać powierzchnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno dodać cukier i ubijać aż piana będzie lśniła. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do białek na końcu wsypać kokos i wymieszać. Masę przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut. Masa: Gorzką czekoladę rozpuścić z mlekiem i ostudzić. Żelatyną rozpuścić w 1/3szkl wrzątku i ostudzić. Michałki kroimy na plasterki. Zimną śmietanę ubijamy dodajemy serek mascarpone , roztopioną czekoladę i wlewamy żelatynę całość miksujemy aż składanki dobrze się połączą. Na końcu wsypujemy michałki i mieszamy łyżką. Przełożenie: Biszkopt jasny - masa - ciasto kokosowe. 
Duuuży Michałek
Białka ubi c z cukrem dodać żółtka mąki z proszkiem przelać do blachy i upiec
Duuuży Michałek
Białka ubić z cukrem dodać mąkę z proszkiem, wsypać kokos i upiec
Duuuży Michałek
Śmietanę ubić dodać serek, czekoladę , żelatynę i wsypać michałki
Duuuży Michałek
Na biszkopt jasny wyłożyć masę i przykryć ciastem kokosowym