Sposób przygotowania:
Dwukolorowy bakaliowy sernik
Przygotowujemy ciasto: Margarynę (ja użyłam Kasi) lub masło miksujemy z cukrem, dodajemy żółtka. Gdy składniki się połączą, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone drobno orzechy oraz kakao i zagniatamy jednolite ciasto, które schładzamy w lodówce. W tym czasie przygotowujemy masę serową: Margarynę lub masło miksujemy z cukrem oraz białkami i całymi jajkami. Dodajemy zmielony ser (możemy użyć tego w wiaderku), ziarenka z 1 laski wanilii oraz budyń śmietankowy i dokładnie miksujemy. Rodzynki obsypujemy mąką i dodajemy do masy, mieszamy. Spół średniej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej krupczatką lub bułką tartą wykładamy 2/3 porcji ciasta. Wlewamy masę serową i wierz posypujemy skruszonym pozostałym ciastem.Pieczemy około 60-65 minut w temperaturze 200 stopni (po około 40 minutach przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, aby kruszonka się nam nie przypaliła). Ciasto studzimy. Polewamy czekoladą rozpuszczoną w śmietanie, posypujemy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy rodzynkami oraz migdałami- całymi i w słupkach.