Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Dwukolorowy bakaliowy sernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny dwukolorowy sernik z bakaliami

Dwukolorowy bakaliowy sernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dwukolorowy bakaliowy sernik

 

  • Na ciasto:
  • 15 dag dobrej margaryny lub masła
  • 2/5 szklanki cukru
  • 3 żółtka jaj
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 2 czubate łyżeczki kakao

 

  • Na masę serową:
  • 1 kg kilkakrotnie zmielonego twarogu
  • 10 dag dobrej margaryny lub masła
  • 1 laska wanilii
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • białka 3 jaj
  • 5 jaj
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżki mąki

 

  • Do dekoracji
  • 6-7 łyżek śmietany 18 %
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • wiórki kokosowe
  • migdały całe
  • migdały słupki
  • rodzynki

 

  • a także:
  • łyżka tłuszczu do wysmarowania formy
  • 2 łyżki mąki krupczatki lub bułki tartej do wysypania formy

 

Sposób przygotowania:

Dwukolorowy bakaliowy sernik
Przygotowujemy ciasto: Margarynę (ja użyłam Kasi) lub masło miksujemy z cukrem, dodajemy żółtka. Gdy składniki się połączą, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone drobno orzechy oraz kakao i zagniatamy jednolite ciasto, które schładzamy w lodówce. W tym czasie przygotowujemy masę serową: Margarynę lub masło miksujemy z cukrem oraz białkami i całymi jajkami. Dodajemy zmielony ser (możemy użyć tego w wiaderku), ziarenka z 1 laski wanilii oraz budyń śmietankowy i dokładnie miksujemy. Rodzynki obsypujemy mąką i dodajemy do masy, mieszamy. Spół średniej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej krupczatką lub bułką tartą wykładamy 2/3 porcji ciasta. Wlewamy masę serową i wierz posypujemy skruszonym pozostałym ciastem.Pieczemy około 60-65 minut w temperaturze 200 stopni (po około 40 minutach przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, aby kruszonka się nam nie przypaliła). Ciasto studzimy. Polewamy czekoladą rozpuszczoną w śmietanie, posypujemy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy rodzynkami oraz migdałami- całymi i w słupkach.
Dwukolorowy bakaliowy sernik
Dekorujemy rodzynkami oraz migdałami- całymi i w słupkach.
Dwukolorowy bakaliowy sernik
Margarynę (ja użyłam Kasi) lub masło miksujemy z cukrem, dodajemy żółtka. Gdy składniki się połączą, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone drobno orzechy oraz kakao i zagniatamy jednolite ciasto, które schładzamy w lodówce.
Dwukolorowy bakaliowy sernik
Margarynę lub masło miksujemy z cukrem oraz białkami i całymi jajkami. Dodajemy zmielony ser (możemy użyć tego w wiaderku), ziarenka z 1 laski wanilii oraz budyń śmietankowy i dokładnie miksujemy. Rodzynki obsypujemy mąką i dodajemy do masy, mieszamy.
Dwukolorowy bakaliowy sernik
Spół średniej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej krupczatką lub bułką tartą wykładamy 2/3 porcji ciasta. Wlewamy masę serową i wierz posypujemy skruszonym pozostałym ciastem.