jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowe rożki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

W sezonie dyniowym warto poeksperymentować z tym produktem.

Dyniowe rożki

Składniki:

Dyniowe rożki

 

  • Ciasto:
  • 300 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru
  • Farsz:
  • Około 4 szklanek dyni pokrojonej w kostkę,
  • 400 g sera białego,
  • Cynamon,
  • Cukier waniliowy,
  • 2 łyżki śmietany,
  • Cukier do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe rożki
CIASTO: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, tak by powstało jednolite ciasto naleśnikowe, bez grudek. Patelnię rozgrzewamy i smażymy naleśniki rumieniąc ciasto z obu stron.Na gotowe naleśniki nakładamy nadzienie i zwijamy rożki naleśnikowe. FARSZ: Dynię gotujemy w wodzie około 10 minut do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Następnie rozgniatamy ją z serem. Dokładamy cukier, cukier waniliowy, śmietanę oraz cynamon. Gotowym farszem napełniamy naleśniki formując rożki. Podajemy posypane kostkami z dyni.