jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowy piernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

To niezawodny, szybki w przygotowaniu piernik, który idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Zamiast dyniowego puree można użyć dowolnego dżemu.

Dyniowy piernik  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowy piernik

 

  • Blaszka 36x 12 cm
  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • ¾ szklanki gęstego purée z dyni,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 przyprawa do piernika,
  • 2 płaskie łyżki kakao

 

  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa do dekoracji,
  • posypka świąteczna do dekoracji lub kokos

 

Sposób przygotowania:

Dyniowy piernik
Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i razem ubijamy na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej dodajemy kakao. Następnie wsypujemy pozostałe sypkie składniki oraz wlewamy olej i mleko. Na końcu dodajemy dyniowe purée. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremki keksowej. Piernika pieczemy w 180°C około 50 min. Po upieczeniu dokładnie go studzimy. Po przestygnięciu piernik oblewamy polewą czekoladową: kupną lub domowej roboty. Posypujemy posypką. Gotowe.
Dyniowy piernik
Do jajek dodajemy cukier i całość miksujemy!
Dyniowy piernik
Do ubitych jajek dodajemy kakao. miksujemy
Dyniowy piernik
następnie dodajmy sypkie składniki naprzemiennie z olejem i mlekiem
Dyniowy piernik
na koniec dodajemy pure z dyni. mieszamy dokładnie