denis89

denis89

Kuchcik
[Przepisów: 2]

enchilada

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Znakomita enchilada, orginalny meksykański smak, przepis prosto z Meksyku.

enchilada

Składniki:

enchilada

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • mała puszka kukurydzy
  • mała puszka czerwonej fasoli
  • pomidory w puszcze
  • koncentrat pomidorowy
  • 4 tortille
  • 30 dag żółtego sera
  • płatki migdałów
  • przyprawa meksykańska
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

enchilada
Mięso mielone wraz z posikaną cebulą smażymy na patelni, następnie dodajemy kukurydze i fasole. Gdy się wszystko podsmaży dodajemy pół puszki pomidorów oraz 2-3 łyżki koncentratu.Na koniec dodajemy płatki migdałów. Wszystko mieszamy i dusimy aż będzie konsystencja farszu. Sos pomidorowy robimy z reszty pomidorów i 2-3 łyżek koncentratu, można dodać ostrą papryke i przyprawe meksykańską. Farsz zawijamy w tortille i układamy w naczyniu żaroodpornym, wszystko zalewamy sosem i posypujemy utartym serem. Wkładamy do piekarnika 180C na 15-20 min. Smacznego :)