Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Fale dunaju

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszne ciasto z kremem i jablkami

Fale dunaju Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Fale dunaju

 

 

  • KREM:
  • 1 budyn smietankowy
  • 2 łyzki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 0,4l mleka

 

 

Sposób przygotowania:

Fale dunaju
margaryne ucieramy z cukrem i żóltkami, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko, dalej ucieramy. dzielimy ciasto na 2 częsci. Z białek ubijamy piane - do 1 z częsci dajemy połowe ubitej piany mieszamy i delikatnie wykładamy na blaszke. do drugiej czesci dajemy reszte piany i kakao, mieszamy i delikatnie wykładamy na jasne ciasto. Obrane jabłka kroimy w cząstki i układamy na ciescie lekko dociskając. Pieczemy w temp 170* przez ok 45 minut.



KREM:

budynie gotujemy na mleku a następnie wystudzony miksujemy z cukrem i masłem, wykładamy na upieczone ciasto, a na koniec polewamy polewą wg przepisu ponizej



POLEWA

wszystko razem rozpuszczamy i przestudzoną polewamy ciasto
Fale dunaju
ciasto jest puszyste i delikatne