Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Fasola po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna fasolka taką gotowała moja mama

Fasola po bretońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasola po bretońsku

 

Sposób przygotowania:

Fasola po bretońsku
Fasolę namaczamy na całą noc w lekko osolonej wodzie, następnie w razie potrzeby dolewamy wody by fasola była dwukrotnie przykryta do niej liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy pod przykryciem przez około 2 godziny (w razie potrzeby dosolić do smaku) Wszystkie wędliny - kabanosy, podwawelską i parówki kroimy w kostkę bądź w krążki Pokrojoną wędlinę dodajemy do gotującej się fasolki, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz zioła.Fasolkę gotujemy z przyprawami przez około 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem, wyłączamy gaz,przykrywamy i zostawiamy na 5 minut - podajemy
Fasola po bretońsku
fasole moczymy całą noc po czym gotujemy ją do miękkości
Fasola po bretońsku
całą wędlinę nalezy pokroić w kostkę i krążki
Fasola po bretońsku
do gotującej się fasoli dodajemy pokrojoną wędlinę
Fasola po bretońsku
następnie dodajemy zioła i doprawiamy do smaku