Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Fasola po bretońsku z sosem sojowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Fasolę przygotowywać jak tradycyjną fasolę po bretońsku. Doprawiać sosami sojowymi ciemnym i jasnym.

Fasola po bretońsku z sosem sojowym

Składniki:

Fasola po bretońsku z sosem sojowym

 

  • 1/2 kg fasoli Jaś
  • 70 dkg – kiełbasa toruńska
  • 30 dk wędzony boczek
  • 3 łyżki koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki sos sojowy jasny
  • 2 łyżki sos sojowy ciemny
  • 1 łyżka lubczyk
  • 1 łyżeczka estragon
  • 1 łyżeczka bazylia
  • 2 ząbki czosnek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • pietruszka zielona do posypania

 

Sposób przygotowania:

Fasola po bretońsku z sosem sojowym
Fasolę moczyć 6 godzin. Kiedy zmięknie zalać świeżą wodą i gotować razem z przecierem pomidorowym i ziołami. Po około 40 minutach dolać sosy sojowe, przeciśnięty czosnek, dorzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek, doprawić solą oraz pieprzem. Gotować dalej, aż fasola będzie miękka a sos odparuje i się zagęści. Podawać posypaną zieloną pietruszką.

Tagi:

sosy kielbasa