Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Fasolka na ostro z ryżem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

W sezonie tanie, smaczne i pożywne danie.

Fasolka na ostro z ryżem

Składniki:

Fasolka na ostro z ryżem

 

Sposób przygotowania:

Fasolka na ostro z ryżem
Ryż wrzucić do 1/21 osolonego wrzątku, gotować pod przykryciem 15 min. Masło rozpuścić z szafranem, pozostawić na chwilę na patelni, wymieszać z ryżem. Rondel z ryżem przykryć, wstawić do ciepłego piekarnika (temp. 50°C). Fasolę umyć, oczyścić, poobcinać końce, pokroić na małe kawałki. Papryczkę umyć, oczyścić, pokroić. Czosnek obrać, posiekać. Olej rozgrzać, wrzucić czosnek, imbir, papryczkę, obsmażyć na małym ogniu. Dodać fasolę i pozostałe przyprawy. Mieszając smażyć 3 min. Wlać bulion, zagotować, dusić pod przykryciem 15 min. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki. Dymki oczyścić, umyć, pokroić na krążki. Pomidory i dymkę dodać do fasoli, dusić pod przykryciem jeszcze 5 min. Warzywa podawać z ryżem.

Tagi:

ryż fasolka