jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Fasolka po bretońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Biała fasola w sosie pomidorowym z dodatkiem kiełbasy, boczku i cebuli:)

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasolę opłukać, zalać wodą i moczyć od 8 do 24 godzin.
Po tym czasie fasolę zagotować, dodać pokrojony w kostkę boczek, 1 kostkę bulionową, 1 łyżeczkę majeranku, liście laurowe, ziele angielskie i gotować pod przykryciem do miękkości fasoli, około 1-1½ godziny.
W międzyczasie pokroić kiełbasę i cebulę w kostkę.
Smalec rozgrzać na patelni, wrzucić kiełbasę, smażyć, aż się przyrumieni, a później wrzucić cebulę, posypać wszystko szczyptą majeranku i papryki i podsmażać, aż do zrumienienia.
Do ugotowanej fasoli wrzucić drugą kostkę bulionową, wysmażoną kiełbasę wraz z cebulą, koncentrat pomidorowy, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką i wymieszać.
Całość gotować około 15 minut, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.