Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku
Fasolę opłukać, zalać wodą i moczyć od 8 do 24 godzin.
Po tym czasie fasolę zagotować, dodać pokrojony w kostkę boczek, 1 kostkę bulionową, 1 łyżeczkę majeranku, liście laurowe, ziele angielskie i gotować pod przykryciem do miękkości fasoli, około 1-1½ godziny.
W międzyczasie pokroić kiełbasę i cebulę w kostkę.
Smalec rozgrzać na patelni, wrzucić kiełbasę, smażyć, aż się przyrumieni, a później wrzucić cebulę, posypać wszystko szczyptą majeranku i papryki i podsmażać, aż do zrumienienia.
Do ugotowanej fasoli wrzucić drugą kostkę bulionową, wysmażoną kiełbasę wraz z cebulą, koncentrat pomidorowy, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką i wymieszać.
Całość gotować około 15 minut, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie fasolę zagotować, dodać pokrojony w kostkę boczek, 1 kostkę bulionową, 1 łyżeczkę majeranku, liście laurowe, ziele angielskie i gotować pod przykryciem do miękkości fasoli, około 1-1½ godziny.
W międzyczasie pokroić kiełbasę i cebulę w kostkę.
Smalec rozgrzać na patelni, wrzucić kiełbasę, smażyć, aż się przyrumieni, a później wrzucić cebulę, posypać wszystko szczyptą majeranku i papryki i podsmażać, aż do zrumienienia.
Do ugotowanej fasoli wrzucić drugą kostkę bulionową, wysmażoną kiełbasę wraz z cebulą, koncentrat pomidorowy, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką i wymieszać.
Całość gotować około 15 minut, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
msewka