mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rozgrzewająca, lekko pikantna, sycąca, idealna potrawa na zimowy obiad. Najlepsza oczywiście na gorąco z kawałkiem świeżego chleba.

Fasolka po bretońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasolę zalać zimną, przegotowaną wodą i odstawić pod przykryciem na noc. Rano wodę nieco posolić, jeśli trzeba, dolać nowej wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować pod przykryciem, aż fasola zmięknie - około 1 godziny.
W tym czasie obrać cebulę i czosnek, posiekać. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć kilka minut bez dodatku tłuszczu. W połowie smażenia dodać czosnek i cebulę, zeszklić. Całość posypać ziołami, wymieszać, dodać do miękkiej fasolki. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Zagotować.
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku - gotowanie
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku