edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Fasolowa z grzybami i brokułem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna modyfikacja zupy fasolowej, z dodatkiem suszonych grzybów i brokuła. Równie dobrze smakuje świeżo ugotowana, jak i odgrzewana następnego dnia.

Fasolowa z grzybami i brokułem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolowa z grzybami i brokułem

 

Sposób przygotowania:

Fasolowa z grzybami i brokułem
Fasolę wypłukać, zalać wodą o pozostawić na minimum 12 godzin do napęcznienia. Grzyby dokładnie opłukać. Fasolę osączyć, zalać 1 litrem świeżej wody, dodać grzyby i liść laurowy, i gotować pod częściowym przykryciem do miękkości. Warzywa obrać, opłukać. Marchew i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę, brokuła podzielić na różyczki. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę, zasypać mąką i razem przesmażyć. Dodać czosnek, mieszając wlać porcjami około 3/4 litra zimnej wody. Wrzucić marchew i ziemniaki, lekko posolić. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodać brokuła i ugotowaną fasolę z grzybami ,wraz z wodą, w której się gotowała. Gotować razem jeszcze kilka minut, aż brokuł zmięknie, a smaki się połączą. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Fasolowa z grzybami i brokułem
Fasolę osączyć, zalać 1 litrem świeżej wody, dodać grzyby i liść laurowy, i gotować pod częściowym przykryciem do miękkości.
Fasolowa z grzybami i brokułem
W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę, zasypać mąką i razem przesmażyć.
Fasolowa z grzybami i brokułem
Dodać czosnek, mieszając wlać porcjami około 3/4 litra zimnej wody.
Fasolowa z grzybami i brokułem
Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodać brokuła i ugotowaną fasolę z grzybami ,wraz z wodą, w której się gotowała.