Sposób przygotowania:
Fasolowa z grzybami i brokułem
Fasolę wypłukać, zalać wodą o pozostawić na minimum 12 godzin do napęcznienia. Grzyby dokładnie opłukać. Fasolę osączyć, zalać 1 litrem świeżej wody, dodać grzyby i liść laurowy, i gotować pod częściowym przykryciem do miękkości. Warzywa obrać, opłukać. Marchew i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę, brokuła podzielić na różyczki. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę, zasypać mąką i razem przesmażyć. Dodać czosnek, mieszając wlać porcjami około 3/4 litra zimnej wody. Wrzucić marchew i ziemniaki, lekko posolić. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodać brokuła i ugotowaną fasolę z grzybami ,wraz z wodą, w której się gotowała. Gotować razem jeszcze kilka minut, aż brokuł zmięknie, a smaki się połączą. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
jaNina
edytaha
Koniecznie Ninko :) Ja za kilka dni znowu ugotuję dla mojego fasolożercy :)