Sposób przygotowania:
Faszerowana papryka wg Dominiki
Papryki pozbawiamy "czapek" (które zachowujemy), gniazd nasennych, a następnie płuczemy i osuszamy. Na połowie smalcu podsmażamy posiekaną cebulę ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, do których dodajemy mięso. Doprawiamy i mieszamy z ugotowanym ryżem oraz jajkiem, a powstałą masą napełniamy papryki. Przykrywamy czapeczkami. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy je w kostkę i dusimy we własnym soku, a następnie miksujemy (lub przecieramy przez sito) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z pozostałego smalcu oraz mąki robimy zasmażkę, którą zagęszczamy pomidorowy sos. Sos nalewamy do żaroodpornego naczynia, w którym stawiamy następnie papryki. Zapiekamy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.