Sposób przygotowania:
Faworki drobiowe z cukinią
Piersi kurczaka umyć, osuszyć. Pokroić wzdłuż na paski mniej więcej 2- 2,5 cm szerokości i 1,5 cm grubości. Następnie naciąć je pośrodku. Cukinie również pociąć wzdłuż obieraczką do warzyw na cienkie plastry, które też naciąć na środku. Cukinie ułożyć na mięsie i razem jeden z końców przełożyć przez otwór na środku, tak jak robi się faworki. Przygotować marynatę. Wszystkie jej składniki wymieszać razem i przygotowane wcześniej chrusty z mięsa i cukinii posmarować z obu stron marynatą. Odstawić do lodówki na godzinę. Cebulę, czosnek i pozostałą cukinię obrać i pokroić. W rondelku rozpuścić łyżkę masła, włożyć cebulę, czosnek i cukinię, podsmażyć i zalać bulionem. Podgotować do miękkości, następnie za pomocą blendera zmiksować na jednolity sos. Ponownie podgrzać i dołożyć śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Wyjąć mięso z lodówki i smażyć na patelni na złoty kolor z obu stron. Na talerz polać sos a na nim ułożyć usmażone chrusty.