czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ferrero Roche

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Bardzo smaczne ciasto, nie za słodkie, mniam:)

Ferrero Roche

Składniki:

Ferrero Roche

 

 

 

 

  • DODATKOWO:
  • tabl. mlecznej czekolady,
  • 5 dag margaryny,
  • 3 op. delicji o smaku toffi (ewentualnie mogą być zwykłe biszkopty)

 

 

Sposób przygotowania:

Ferrero Roche
1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać posiekane orzechy oraz startą czekoladę. Dodać mąkę z proszkiem i ubite białka. Upiec 2 placki. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Zimne nasączyć ponczem z herbaty.

2. W garnku na małym ogniu rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę. Wlać 1/2 szkl. mleka, gotować, aż zgęstnieje. Wsypać orzechy, pogotować chwilę. Ostudzić. Czekoladę i resztę mleka osobno rozpuścić i przestudzić. Jajka i żółtko ubić na parze, ostudzić. Masło utrzeć z pudrem, dodawać masę jajeczną, orzechową i czekoladową. Podzielić na 2 części - jedną nieco większą.

3. Mleko zagotować, mocno schłodzić i ubić w nim Śnieżki. Kakao rozpuścić w kilku kroplach gorącej wody, wraz z orzechami dodać do kremu. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. wrzątku, przestudzić. Dodać do kremu.

4. Na 1 ciasto wyłożyć większą część I kremu, ułożyć na nim namaczane w kawie ciastka. Wyłożyć II krem, przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu I. Margarynę rozpuścić, dodać czekoladę, mieszając stopić. Zrobić esy-floresy, można posypać drobno pokrojonymi orzechami.