Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Figa z ….kurczakiem :

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tak to u mnie zwykle bywa .Figi mnie ,, napadły „ w warzywniaku ‘- a pierś z kurczaka była przewidziana na dzisiejszy obiad .

Figa z ….kurczakiem :

Składniki:

Figa z ….kurczakiem :

 

 

  • 1 duża pierś z kurczaka ( lub 2 mniejsze )
  • 4 świeże figi ( kolorystycznie najlepiej te fioletowe – ale zielone też mogą być )
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • pieprz mielony
  • 1 łyżeczka konfitury figowej ( jak nie ma to miód )
  • ocet balsamiczny ( ilość zależy od tego jakiej klasy jest to ocet – trzeba wyczuć smak – jak nie ma octu balsamicznego to sos sojowy 1 łyżeczka )
  • ¼ szklanki wody
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Figa z ….kurczakiem :
Pierś z kurczaka podzielić na dwie porcje. Zrobić pastę z 1 łyżki oleju , octu balsamicznego, konfitury figowej , szczypty pieprzu ,i natrzeć nią mięso. Zostawić w lodówce na 1 godzinę .
Na patelni rozgrzać pozostały olej i masło.
Figi poprzecinać na ćwiartki i obsmażyć na tłuszczu .Odłożyć na bok .Na patelni smażyć na rumiano z obu stron kurczaka .Podlać wodą i zagotować .Dołożyć na minutę figi na patelnie by się ogrzały. Doprawić sos do smaku .
Podawać piersi obłożone ćwiartkami fig z ryżem gotowanym na bulionie z drobiu .