Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka w waflu
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na plastry. Łączymy składniki marynaty, wkładamy kurczaka i odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny ( najlepiej na noc) Marynata musi być pikantna, go inaczej całość wyjdzie nam mdła. Wafle zawijamy w wilgotną ściereczkę i zostawiamy, aż zmiękną i zrobią się elastyczne. ( minimum 2-3 godziny i trzeba sprawdzić czy środkowy również doszedł)
Ananasa obieramy ze skórki, wykrawamy środkową część i kroimy na mniejsze kawałki. Kurczaka wyjmujemy z marynaty i dzielimy na mniejsze kawałki, obsmażamy na gorącym oleju. Chodzi o to, żeby białko się ścięło i cały aromat został w kurczaku, ale po zawinięciu w wafel kurczak może się nie dopiec i będzie surowy.
Na każdym waflu układamy upieczonego kurczaka, kawałki ananasa i posypujemy startym serem ( można dodać w/g uznania ketchup lub majonez) Całość zwijamy w roladki i każdą dzielimy na trzy części. Panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Dodatkowo jeszcze raz panierujemy ( w jajku i bułce) i mocno dociskamy boki roladek- żeby nam ser się nie wytopił. Smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron Smacznego:)
Ananasa obieramy ze skórki, wykrawamy środkową część i kroimy na mniejsze kawałki. Kurczaka wyjmujemy z marynaty i dzielimy na mniejsze kawałki, obsmażamy na gorącym oleju. Chodzi o to, żeby białko się ścięło i cały aromat został w kurczaku, ale po zawinięciu w wafel kurczak może się nie dopiec i będzie surowy.
Na każdym waflu układamy upieczonego kurczaka, kawałki ananasa i posypujemy startym serem ( można dodać w/g uznania ketchup lub majonez) Całość zwijamy w roladki i każdą dzielimy na trzy części. Panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Dodatkowo jeszcze raz panierujemy ( w jajku i bułce) i mocno dociskamy boki roladek- żeby nam ser się nie wytopił. Smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron Smacznego:)
zbysiowa
kołczu
reanja
mysza75
Ela Dz
reanja