kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

filet z pstraga z ogórkowym jogurtem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Grillowany lub pieczony- smakuje rewelacyjnie i jest prosty w przygotowaniu, ogólnie...rybę ciężko zepsuć-:)

filet z pstraga z ogórkowym jogurtem

Składniki:

filet z pstraga z ogórkowym jogurtem

 

  • ładny, spory filet z pstrąga norweskiego
  • 4 łyżki oliwy
  • garść liści kolendry
  • sok z limonki i otarta z niej skórka
  • sol, biały pieprz
  • 4 ząbki czosnku nieobrane plus 1

 

  • sos:

 

  • 300 ml jogurtu gęstego
  • 1 ogórek starty na drobnej tarce
  • po kilka posiekanych listków melisy i mięty
  • sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

filet z pstraga z ogórkowym jogurtem
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, wkładamy 4 ząbki czosnki w łupinkach i pieczemy około 20 min-:)
Wyciągamy, studzimy i kroimy w plasterki.
Pstrąga nacieramy sola i pieprzem oraz pozostałym ząbkiem czosnku, robimy marynatę z oliwy, kolendry i soku oraz skórki z limonki, smarujemy grubo rybkę i marynujemy 2 godzinki-:)

z odciśniętego ogórka, jogurtu, ziół, soli i pieprzu robimy gęsty sos.
Rybkę grillujemy na patelni grillowej z obu stron, zaczynając od strony ze skórą. Podajemy posypana płatkami pieczonego czosnku z dodatkiem sosu jogurtowego i kromka dobrego chleba-:)

Tagi:

sosy pstrąg