cukiernik1212

cukiernik1212

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Filety i z indyka w sosie chrzanowym

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smczny, wychodzi około 5 porcji.

Filety i z indyka w sosie chrzanowym

Składniki:

Filety i z indyka w sosie chrzanowym

 

  • 2 filety z indyka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła/margaryny
  • łyżka oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 2 cienko pokrojone łodyzki selera
  • szklanka białego wina
  • 1 starta marchew
  • 1 łyżka sosu chrzanowego
  • 2 łyżki śmietany 30 %
  • 2 płaskie łyżki maki kukurydzianej
  • nać pietruszki

Sposób przygotowania:

Filety i z indyka w sosie chrzanowym
Filety z indyka przyprawić i usmażyć na maśle/margarynie około 6 minut z każdej strony. Mięso zdjąć z patelni,odstawić. Usmażyc cebule aż lekko zbrązowieje.Usunąć z patelni tłuszcz. Dodać seler,wino,marchew - doprowadzić do wrzenia. dodać sos chrzanowy i ponownie włożyc indyka. Dusić na małym ogniu około 10 minut. Śmietane wymieszać z mąką - dodac do sosu. Gotować aż zgęstnieje.Smacznego :)

Tagi:

sosy mak indyk