Sposób przygotowania:
Filety kurczaka zapiekane z dodatkami
Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. W razie potrzeby usunąć żyłki i tłuszczyk. Mięso pokroić wzdłuż na 4 cienkie plastry. Posypać solą, pieprzem, curry i słodką papryka z obu stron, przełożyć do zaroodpornego naczynia. Szpinak opłukać pod strumieniem zimnej wody i osączyć. Pieczarki dokładnie obrać, umyć i osuszyć, po czym pokroić w niezbyt cienkie plastry. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule oraz czosnek obrać, umyć i osuszyć. Cebulę i pomidora pokroić w krążki, czosnek na drobną kosteczkę. Na każdy plaster mięsa ukladamy kolejno warstwami: cebulę, oprószone solą i pieprzem ziołowym pieczarki, szpinak, pomidor, posypane solą i pieprzem pieczarki oraz starty ser. Posypujemy posikanym czosnkiem i zalewamy śmietanką. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 180-190 stopniach. Ja jeszcze zostawiłam zapiekankę w wyłączonym, zamkniętym piekarniku przez 5 minut. Odlać wytworzony podczas pieczenia płyn. Podawać z ziemniakami, surówką lub bez dodatków.
Natala1210
dusia30
luna
evita0007
robertjankopp
Mikrula
Ann