Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Filety kurczaka zapiekane z dodatkami

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Danie szybkie i łatwe w przygotowaniu. Filety pieczone pod warzywami, pieczarkami i żółtym serem, polane słodką śmietanką.

Filety kurczaka zapiekane z dodatkami

Składniki:

Filety kurczaka zapiekane z dodatkami

 

  • duża pojedyncza pierś kurczaka,
  • pomidor - 1 duży,
  • pieczarki - 6 średniej wielkosci,
  • cebula czerwona - 1 duża
  • szpinak świeży - 60g (można więcej),
  • czosnek - duży ząbek,
  • śmietanka 30% - 100ml,
  • ser żółty - 100g,
  • sól pieprz ziołowy,
  • papryka czerwona słodką,
  • curry.
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy.

 

Sposób przygotowania:

Filety kurczaka zapiekane z dodatkami
Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. W razie potrzeby usunąć żyłki i tłuszczyk. Mięso pokroić wzdłuż na 4 cienkie plastry. Posypać solą, pieprzem, curry i słodką papryka z obu stron, przełożyć do zaroodpornego naczynia. Szpinak opłukać pod strumieniem zimnej wody i osączyć. Pieczarki dokładnie obrać, umyć i osuszyć, po czym pokroić w niezbyt cienkie plastry. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule oraz czosnek obrać, umyć i osuszyć. Cebulę i pomidora pokroić w krążki, czosnek na drobną kosteczkę. Na każdy plaster mięsa ukladamy kolejno warstwami: cebulę, oprószone solą i pieprzem ziołowym pieczarki, szpinak, pomidor, posypane solą i pieprzem pieczarki oraz starty ser. Posypujemy posikanym czosnkiem i zalewamy śmietanką. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 180-190 stopniach. Ja jeszcze zostawiłam zapiekankę w wyłączonym, zamkniętym piekarniku przez 5 minut. Odlać wytworzony podczas pieczenia płyn. Podawać z ziemniakami, surówką lub bez dodatków.