Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filety z dorsza zapiekane z pomidorami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W taki sposób można przygotować filety z innych gatunków ryb.

Filety z dorsza zapiekane z pomidorami

Składniki:

Filety z dorsza zapiekane z pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Filety z dorsza zapiekane z pomidorami
Filety z dorsza umyć. osuszyć w papierowym ręczniku, skropić sokiem z cytryny, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w plastry. Marchewkę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć filety z ryby. Na rybę wyłożyć pokrojoną marchewkę i pomidory, oprószyć solą. pieprzem i tymiankiem, posypać utartym zółtym serem, przykryć folią aluminiową. Zapiekać w temp 190 stopni około 30-35 minut.