Flaki po nicejsku

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Umyte flaki włożyć do rondla, zalać wrzątkiem i gotować. Po 20 min odcedzić,

Flaki po nicejsku

Składniki:

Flaki po nicejsku

 

  • 1 kg flaków
  • 15 dag chudego wędzonego boczku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cebula
  • 2 goździki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • łyżeczka tymianku
  • kieliszek koniaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Flaki po nicejsku
Umyte flaki włożyć do rondla, zalać wrzątkiem i gotować. Po 20 min odcedzić, ułożyć w rondlu, zalać zimną wodą, dodać cebulę z wciśniętymi w nią goździkami, czosnek, listek laurowy, tymianek i gotować około 2 godz. Miękkie flaki wyjąć z wywaru, ostudzić, pokroić w cienkie paseczki. Drobno pokrojony boczek zrumienić w rondlu, dodać masło, chwilę smażyć mieszając, po czym wsypać mąkę, zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją białym winem, dodać koncentrat pomidorowy i chwilę gotować na małym ogniu. Gdy sos zgęstnieje, włożyć flaki i dusić 20-30 min. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką. 100 g - 120 kcal