Sposób przygotowania:
Flaki w sosie beszamelowym
Dokładnie umyte flaki zalać zimną wodą, zostawić na godzinę, osączyć, włożyć do rondla, zalać wrzątkiem, gotować 20 mm, odcedzić, ponownie włożyć do rondla i zalać wrzątkiem, dodać jarzyny, korzenie i sól, gotować około 2 godz.
Gdy flaki będą miękkie, wyjąć je i pokroić w paseczki. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem i, stale mieszając, aż sos zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem, gałką, sokiem z cytryny oraz wlać śmietankę.
Następnie włożyć flaki, dokładnie wymieszać, dusić około 20 min, po czym po sypać żółtym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec (około 10 mm).
100 g - 125 kcal
Gdy flaki będą miękkie, wyjąć je i pokroić w paseczki. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem i, stale mieszając, aż sos zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem, gałką, sokiem z cytryny oraz wlać śmietankę.
Następnie włożyć flaki, dokładnie wymieszać, dusić około 20 min, po czym po sypać żółtym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec (około 10 mm).
100 g - 125 kcal