Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Flaki w sosie beszamelowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Dokładnie umyte flaki zalać zimną wodą, zostawić na godzinę, osączyć, włożyć do rondla...

Flaki w sosie beszamelowym

Składniki:

Flaki w sosie beszamelowym

 

 

Sposób przygotowania:

Flaki w sosie beszamelowym
Dokładnie umyte flaki zalać zimną wodą, zostawić na godzinę, osączyć, włożyć do rondla, zalać wrzątkiem, gotować 20 mm, odcedzić, ponownie włożyć do rondla i zalać wrzątkiem, dodać jarzyny, korzenie i sól, gotować około 2 godz.

Gdy flaki będą miękkie, wyjąć je i pokroić w paseczki. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić rosołem i, stale mieszając, aż sos zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem, gałką, sokiem z cytryny oraz wlać śmietankę.

Następnie włożyć flaki, dokładnie wymieszać, dusić około 20 min, po czym po sypać żółtym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec (około 10 mm).

100 g - 125 kcal