Sposób przygotowania:
Frittata z Fetą
Ziemniaki ( umyte) ugotować w mundurkach. Odcedzić . Ostudzić i obrać. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju . Cebulę obrać i pokroić w pół plasterki. Pokroić w grube plastry ziemniaki. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę. . Ułożyć pomiędzy cebulą plastry ziemniaków i usmażyć je na rumiano z obu stron. Wlać na patelnie resztę oleju. Wrzucić posiekany rozmaryn , natkę i tymianek. Jajka roztrzepać ze śmietanką i zalać zawartość patelni. Pomidor ułożyć na masie jajecznej wylanej na ziemniaki i cebulę. Wetknąć w masę kostki Fety. Posolić i posypać pieprzem. Posypać usiekaną dymką. Przykryć i doprowadzić do ścięcia jajek ( można wstawić patelnię do piekarnika i zapiec pod grillem). Podawać obłożoną listkami sałat. Posypywać usiekaną dymką. * Tu akurat Feta ale można dać inny ser bliższy kuchni hiszpańskiej ** Można całość robić na raty ( gotować ziemniaki, smażyć ziemniaki, smażyć cebulę) układając w foremce do zapiekania i w ostatnim momencie zalewać masą jajeczno-śmietankową i zapiekać w piekarniku.