Sposób przygotowania:
Fritatta z cukinią i szpinakiem
Cebulkę posiekać i zeszklić,dodać przeciśniety przez praskę czosnek,podsmażać całość 3 minuty, następnie dodać umyty szpinak. Dusimy całość aż szpinak zwiędnie i będzie miękki (ok. 5 minut), na koniec posolić i popieprzyć. W tym czasie umytą cukinię pokroić w kostkę. Niewielkie naczyznie żaroodporne wysmarować cienko oliwą, na dno kładziemy gotowy szpinak, następnie cukinię, dodać pieprz i posypać vegetą. Następnie w kilku miejscach położyć po łyżce serka i posypać całość posiekaną bazylią. Jajka rozbełtać trzepaczką z solą i pieprzem, naczynie żaroodporne zalać rozbełtanymi jajkami w miarę równomiernie . Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku nnagrzanym do 200 stopni (u mnie funkcja termoobiegu + grzałka góra i dół), pierwsze 15 minut piekłam na wysokiej półce , drugie 15 na dnie. Jajka mają być całkowice ścięte, mogą być zrumienione z góry. Smacznego :)