ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Fritatta z cukinią i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na śniadanie lub kolację :) także na zimno

Fritatta z cukinią i szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fritatta z cukinią i szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Fritatta z cukinią i szpinakiem
Cebulkę posiekać i zeszklić,dodać przeciśniety przez praskę czosnek,podsmażać całość 3 minuty, następnie dodać umyty szpinak. Dusimy całość aż szpinak zwiędnie i będzie miękki (ok. 5 minut), na koniec posolić i popieprzyć. W tym czasie umytą cukinię pokroić w kostkę. Niewielkie naczyznie żaroodporne wysmarować cienko oliwą, na dno kładziemy gotowy szpinak, następnie cukinię, dodać pieprz i posypać vegetą. Następnie w kilku miejscach położyć po łyżce serka i posypać całość posiekaną bazylią. Jajka rozbełtać trzepaczką z solą i pieprzem, naczynie żaroodporne zalać rozbełtanymi jajkami w miarę równomiernie . Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku nnagrzanym do 200 stopni (u mnie funkcja termoobiegu + grzałka góra i dół), pierwsze 15 minut piekłam na wysokiej półce , drugie 15 na dnie. Jajka mają być całkowice ścięte, mogą być zrumienione z góry. Smacznego :)
Fritatta z cukinią i szpinakiem
na dnie szpinak z cebulką wcześniej przygotowane na patelni
Fritatta z cukinią i szpinakiem
dodajemy cukinię,serek oraz bazylię :)
Fritatta z cukinią i szpinakiem
zalewamy rozbełtanymi jajkami całe naczynie
Fritatta z cukinią i szpinakiem
Fritatta po wyjęciu z piekarnika jeszcze gorąca