Z_kuchni_i_ogrodu

Z_kuchni_i_ogrodu

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Frittatki ze słodkim ziemniakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Małe frittatki z dodatkiem słodkiego ziemniaka i tuńczyka

Frittatki ze słodkim ziemniakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Frittatki ze słodkim ziemniakiem

 

  • oliwa z oliwek w spreju
  • 250g batat (sweet potato)obrany i pokrojony w 1cm kostkę
  • 6 jajek
  • 75ml mleka
  • 200g tuńczyka z puszki
  • 250g kukurydzy z puszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 90g fety
  • świeżo zmielony pieprz
  • 15g startego drobno parmezanu
  • odtuszczona kwaśna śmietana
  • sałata

 

 

Sposób przygotowania:

Frittatki ze słodkim ziemniakiem
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Spryskaj 12-to wgłębieniową blachę na muffiny oliwą w spreju. Z papieru do pieczenia wytnij 12 kwadratów o boku 15cm. Wyłóż wgłębienia blachy przygotowanym papierem. Słodki ziemniak obierz i pokroj w małą kostkę. Ugotuj go w wodzie. Trwa to tylko 5 min. Odcedź i zostaw do wystygnięcia. W misce połącz jajka, mleko, tuńczyka, kukurydzę z puszki, posiekany szczypiorek i rozdrobniony ser feta.Dodaj świeżo zmielonego pieprzu. Do każdego wgłębienia blachy włóż kilka kostek słodkiego ziemniaka, zachowaj trochę do dekoracji. Następnie wlej pozostałe składniki, rozłoż resztę słodkiego ziemniaka i posyp parmezanem. Piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 15-20 min. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Przygotuj dip mieszając kwaśną śmietanę ze szczypiorkiem. Podawaj z zieloną sałatą.
Frittatki ze słodkim ziemniakiem
Małe frittatki ze słodkim ziemniakiem
Frittatki ze słodkim ziemniakiem
Spryskaj blachę na muffiny oliwą w spreju i rozgrzej piekarnik
Frittatki ze słodkim ziemniakiem
Wytnij z papieru do pieczenia 12 kwadratów o boku 15 cm
Frittatki ze słodkim ziemniakiem
Słodki ziemniak pokroj w kostkę i ugotuj w wodzie.