Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Frykadelki w sosie grzybowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Grzyby namoczyć i ugotować poprzedniego dnia. Do mięsa dodać namoczoną i

Frykadelki w sosie grzybowym

Składniki:

Frykadelki w sosie grzybowym

 

  • 40 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 małej bułki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • trochę mąki
  • Na sos:
  • 3-4 suszone grzyby
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Frykadelki w sosie grzybowym
Grzyby namoczyć i ugotować poprzedniego dnia. Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko i sól. Dobrze masę wyrobić. Na posypanej mąką stolnicy formować z mięsa małe placuszki o średnicy 10 cm i gr 0,5 cm. Na każdym położyć po 2 plasterki boczku, posmarować cienko musztardą i zwinąć zgrabne zraziki, obtoczyć w mące i obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Ułożyć w rondelku, zalać wywarem z grzybów. Dodać pokrajane w paseczki grzyby. Posolić do smaku i dusić pod przykryciem na niezbyt silnym ogniu 20 minut. Sos zaprawić bialą zasmażką z mąki i tłuszczu. Do frykadelek można podawać kaszę perłową lub gryczaną na sypko, surówkę z kwaszonej kapusty i marchew, kwaszone ogórki lub ćwikłę.