Sposób przygotowania:
Frykadelki w sosie grzybowym
Grzyby namoczyć i ugotować poprzedniego dnia. Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko i sól. Dobrze masę wyrobić. Na posypanej mąką stolnicy formować z mięsa małe placuszki o średnicy 10 cm i gr 0,5 cm. Na każdym położyć po 2 plasterki boczku, posmarować cienko musztardą i zwinąć zgrabne zraziki, obtoczyć w mące i obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Ułożyć w rondelku, zalać wywarem z grzybów. Dodać pokrajane w paseczki grzyby. Posolić do smaku i dusić pod przykryciem na niezbyt silnym ogniu 20 minut. Sos zaprawić bialą zasmażką z mąki i tłuszczu. Do frykadelek można podawać kaszę perłową lub gryczaną na sypko, surówkę z kwaszonej kapusty i marchew, kwaszone ogórki lub ćwikłę.
Gość