Sposób przygotowania:
Frytowane kopytka z sosem z susz. grzyb.
Przygotowanie kopytek: Ziemniaki przepuścić przez praskę lub ubić tłuczkiem do ziemniaków, dodać białko, mąkę ziemniaczaną, mleko i stopniowo dodawać mąkę pszenną i wyrabiać ciasto do momentu,aż będzie odchodzić od ręki. Uformować kulke, podzielić na 4 części. Z jednej części uformować wałek i kroić ukośne plasterki. Zrobić to samo z resztą ciasta. W dużym garnku zagotować wodę z solą i olejem, wrzucać kopytka i gotować od momentu wypłynięcia około 2-3 minut. Wyjąć łyżka cedzakową na talerz.Przygotowanie sosu: Suszone grzybki zalać 1,5 szklanki wody, przykryć i pozostawić na całą noc. Dnia następnego grzyby ugotować na wolnym ogniu do miękkości w wodzie w której się moczyły. Odcedzić, ale wody spod gotowania nie wylewać. Cebule obrać i zezłocić na margarynie. W między czasie pieczarki obrać, drobno pokroić i wrzucić na patelnię, razem dusić do momentu,aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Ugotowane grzyby drobno pokroić dodać do rondelka i dusić razem jeszcze około minuty. Do wody spod gotowania grzybów wsypać łyżkę mąki, dodać sól, pieprz i dokładnie wymieszać,żeby nie było grudek. Wlać do rondelka, zamieszać i zagotować.Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej (musi być go dosyć dużo ponieważ smażenia ma być w głębokim oleju). Porcjami wrzucać kopytka i smażyć na złoto z obu stron. Na ręczniku papierowym odsączyć. Przełożyć na talerz, polać sosem i zjeść:-)