Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Galantyna z kurczaka

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mięso z kurczaka oddzielić od kości i skóry. Na korpusie i skórach ugotować (dodać

Galantyna z kurczaka

Składniki:

Galantyna z kurczaka

 

  • 1,20 kg - 1,30 kg kurczaka

 

 

 

  • 2 łyżki masła roślinnego

 

 

 

 

  • kostka rosołowa lub warzywa

 

  • dwie gazy

Sposób przygotowania:

Galantyna z kurczaka
Mięso z kurczaka oddzielić od kości i skóry. Na korpusie i skórach ugotować (dodać warzywa lub kostkę rosołową) niewielką ilość rosołu. Mięso zmielić dodać kaszę mannę, masło, jajka, sól i pieprz. Wyrobioną masę z mięsa (można rozdzielić na 2 części) rozłożyć na brzegu gazy i zwinąć w rulon, sznureczkiem lub nitką związać końce (jak cukierek). W szerokim garnku zagotować lekko osoloną wodę i wsadzić ruloniki. Parzyć ok. 45 min. następnie wyjąć z garnka i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Na drugi dzień rozwinąć, kroić pod skosem w plastry, układać na półmisku w dowolny sposób. Przystroić kukurydzą, jajkami, natką z pietruszki itp. Zalać tężejącym rosołem z rozpuszczoną żelatyną. Wspaniałe i zdrowe danie na Wielkanoc i inne okazje nazwisko.


Lucyna Kowgier - Świdwin