Sposób przygotowania:
Galantyna z pieczarkami i parówkami.
Chleb pokruszyć,wymieszać z kremówką.Gdy zmięknie,dodać jajka,ser starty,pokrojone parówki na plasterki,lekko pokrojone i obsmażone pieczarki,cebulę,bułkę tartą.Doprawić sporą ilością gałki muszkatołowej,soli i pieprzu po szczypcie.Gazę posmarować
masłem,nałożyć masę,zwinąć w wałeczek.Związać końcówki gazy i gotować w gorącej wodzie ok.40 min.W połowie gotowania odwrócić wałek w drugą stronę.Wyjąć na deskę,ostudzić i wyjąć z gazy.Pokroić na 6 plastrów,ułożyć na szerokim półmisku,posypać kaparami, namoczyć żelatynę w bulionie,rozpuścić na parze,wlać wino,doprawić szczyptą pieprzu.Gdy galaretka lekko stężeje,zalać nią plastry galantyny i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
na góra 35-40 min.
masłem,nałożyć masę,zwinąć w wałeczek.Związać końcówki gazy i gotować w gorącej wodzie ok.40 min.W połowie gotowania odwrócić wałek w drugą stronę.Wyjąć na deskę,ostudzić i wyjąć z gazy.Pokroić na 6 plastrów,ułożyć na szerokim półmisku,posypać kaparami, namoczyć żelatynę w bulionie,rozpuścić na parze,wlać wino,doprawić szczyptą pieprzu.Gdy galaretka lekko stężeje,zalać nią plastry galantyny i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
na góra 35-40 min.