marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Galantyna z pieczarkami i parówkami.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Przygotować składniki na masę do galantyny,zmieszać je,doprawić,zwinąć w gazę,zanurzyć w gorącej wodzie.Wyjąć,studzić,pokroić.Zalać galaretą

Galantyna z pieczarkami i parówkami.

Składniki:

Galantyna z pieczarkami i parówkami.

 

  • 60 dag.pokrojonych na plasterki parówek"Jedynek",
  • 1 cebula,
  • 1 kromka chleba tostowego,
  • 40 dag.pokrojonych i obsmażonych pieczarek,
  • 4 jajka,
  • 5 dag.tartego parmezanu,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • łyżka płynnej kremówki,
  • 1-2 łyżki masła.
  • szczypta startej gałki muszkatołowej,
  • pieprz,
  • sól.
  • Galaretka:
  • szklanka białego wytrawnego wina,
  • szklanka bulionu drobiowego,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • łyżka kaparów.

Sposób przygotowania:

Galantyna z pieczarkami i parówkami.
Chleb pokruszyć,wymieszać z kremówką.Gdy zmięknie,dodać jajka,ser starty,pokrojone parówki na plasterki,lekko pokrojone i obsmażone pieczarki,cebulę,bułkę tartą.Doprawić sporą ilością gałki muszkatołowej,soli i pieprzu po szczypcie.Gazę posmarować
masłem,nałożyć masę,zwinąć w wałeczek.Związać końcówki gazy i gotować w gorącej wodzie ok.40 min.W połowie gotowania odwrócić wałek w drugą stronę.Wyjąć na deskę,ostudzić i wyjąć z gazy.Pokroić na 6 plastrów,ułożyć na szerokim półmisku,posypać kaparami, namoczyć żelatynę w bulionie,rozpuścić na parze,wlać wino,doprawić szczyptą pieprzu.Gdy galaretka lekko stężeje,zalać nią plastry galantyny i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
na góra 35-40 min.