Sposób przygotowania:
Galaretka drobiowa
Nóżki z kurczaka dobrze umyć, zalać zimną wodą, a następnie gotować powoli od miękkości. Pod koniec gotowania dodać do tego włoszczyznę i przyprawy ( ziele angielskie, pieprz czarny, liście laurowe, pieprz, sól). Wywar powinien przykrywać mięso. Odcedzić wywar, a mięso obrać z kości. Obrane mięso pokroić w kostkę i włożyć go ponownie do wywaru, a następnie zagotować dodając starty na tarce czosnek. W gorącym wywarze dobrze wymieszać żelatynę. Przygotować małe foremki, na dnie których ułożyć pokrojoną w plasterki marchewkę, zieloną pietruszkę, groszek. Zalać to przygotowanym wywarem z mięsem. Następnie ostudzić do skrzepnięcia. Przed podaniem zebrać ewentualnie powstały tłuszcz z powierzchni galaretek. Galaretki wyłożyć na półmisek i podawać z octem lub cytryną.