Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Gęś z sosem jabłkowo-żurawinowym i oscypkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 200
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jako że listopad jest miesiącem, w którym króluje gęsina postanowiłam przyrządzić pyszne danie z gęsiną w roli głównej :)

Gęś z sosem jabłkowo-żurawinowym i oscypkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gęś z sosem jabłkowo-żurawinowym i oscypkiem

 

  • Pieczona gęś:
  • 0,5 piersi z gęsi ze skórą
  • 0,5 główki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • pieprz

 

  • Sos jabłkowo - żurawinowy
  • 2 jabłka
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 0,5 limonki
  • 0,5 szklanki półwytrawnego wina czerwonego
  • 1 łyżka prawdziwego miodu
  • szczypta mielonego chili

 

  • Dodatkowo:
  • 6 plastrów oscypka

Sposób przygotowania:

Gęś z sosem jabłkowo-żurawinowym i oscypkiem
Przygotowanie gęsi:Dzień przed planowanym wieczorem musimy zamarynować mięso. Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy olej, sok z limonki oraz przeciśnięte ząbki czosnku - całość dokładnie mieszamy. Marynatą nacieramy dokładnie mięso, można też spróbować wepchnąć nieco marynaty pod skórę, by mięso jak najlepiej nasiąkło wszystkimi przyprawami - wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso przekładamy do rękawa kuchennego i pieczemy je przez 80-90 minut w temp. 180*. Przygotowanie sosu:Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Przekładamy je na patelnię np. z powłoką ceramiczną by nic nie przywierało. Pokrojone jabłka polewamy świeżo wyciśniętym sokiem z połowy limonki, a następnie przesmażamy je przez ok 2-3 minuty. Po tym czasie wlewamy wino, dodajemy suszoną żurawinę oraz łyżkę prawdziwego miodu. Dodajemy małą szczyptę papryki chili i całość prażymy do czasu aż jabłka się zaczną rozpadać, a wino nieco odparuje - sos odpowiednio się zagęści. U mnie trwało to ok. 8 minut. Na talerze wykładamy po 2-3 łyżki goracego sosu jabłkowo - żurawinowego, na którym układamy po 2-3 plasterki upieczonej gęsiej piersi. Między czasie w grillu elektrycznym grillujemy grube plastry oscypka, który idealnie skomponuje się z mięsem i żurawinowym sosem. Całość podajemy na ciepło - istny rarytas!
Gęś z sosem jabłkowo-żurawinowym i oscypkiem
Etap 1 przygotowujemy wszystkie skladniki.
Gęś z sosem jabłkowo-żurawinowym i oscypkiem
Etap 2 jabłka kroimy w kostkę i polewamy sokiem z limonki
Gęś z sosem jabłkowo-żurawinowym i oscypkiem
Etap 3 do przesmażonych jabłek dolewamy wino i dodajemy żurawinę
Gęś z sosem jabłkowo-żurawinowym i oscypkiem
Etap 4 pod koniec grillujemy oscypki w grillu elektrycznym