Sposób przygotowania:
Gęsta zupa z fasolką
Fasolkę oczyszczamy z końcówek i płuczemy. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę i płuczemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania.
Gdy ziemniaki się zagotują dodajemy fasolkę. Solimy i dodajemy liść laurowy. Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i podsmażamy zmiażdżony czosnek.
Wrzucamy go do zupy, a na patelni lekko rumienimy drobno pokrojoną cebulę i wrzucamy do zupy.
Dodajemy pokrojoną w grubsze plastry wędlinę (można ją też podsmażyć). Gotujemy wszystko do miękkości.
Zagęszczamy mąką, śmietaną i doprawiamy dość mocno do smaku (u mnie pieprzem).
Gdy ziemniaki się zagotują dodajemy fasolkę. Solimy i dodajemy liść laurowy. Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i podsmażamy zmiażdżony czosnek.
Wrzucamy go do zupy, a na patelni lekko rumienimy drobno pokrojoną cebulę i wrzucamy do zupy.
Dodajemy pokrojoną w grubsze plastry wędlinę (można ją też podsmażyć). Gotujemy wszystko do miękkości.
Zagęszczamy mąką, śmietaną i doprawiamy dość mocno do smaku (u mnie pieprzem).