katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Gęsta zupa z fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupka jest smaczna, syta i szybka w przygotowaniu. Taki prosty, jednodaniowy obiad z warzywami i wędliną.

Gęsta zupa z fasolką

Składniki:

Gęsta zupa z fasolką

 

Sposób przygotowania:

Gęsta zupa z fasolką
Fasolkę oczyszczamy z końcówek i płuczemy. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę i płuczemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania.

Gdy ziemniaki się zagotują dodajemy fasolkę. Solimy i dodajemy liść laurowy. Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i podsmażamy zmiażdżony czosnek.

Wrzucamy go do zupy, a na patelni lekko rumienimy drobno pokrojoną cebulę i wrzucamy do zupy.

Dodajemy pokrojoną w grubsze plastry wędlinę (można ją też podsmażyć). Gotujemy wszystko do miękkości.

Zagęszczamy mąką, śmietaną i doprawiamy dość mocno do smaku (u mnie pieprzem). 

Tagi:

zupa warzywa