Sposób przygotowania:
Gęsty żurek z suszonymi grzybkami
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w paski i oba składniki smażyć na patelni aż cebula zrobi się miękka. W międzyczasie ugotować wywar z warzyw. Z wywaru usunąć warzywa (marchewkę odłożyć na bok), a następnie dodać usmażoną cebulę z boczkiem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i również dodać do wywaru. Marchewkę z wywaru pokroić w kostkę i dodać do zupy. Czosnek obrać przekroić wzdłuż na pół i dodać do zupy.Białą kiełbasę wraz z pokruszonymi grzybkami również wrzucamy. Po kilku minutach, gdy kiełbasa się podgotuje 3 kiełbasy wyjmujemy i kroimy w półksiężyce. Całość gotować na małym ogniu. Gdy ziemniaki będą już na pół miękkie dodać zakwas żurkowy, dosypać majeranek i gotować jeszcze 15 minut na małym ogniu. Żurek podawać z ugotowanymi na twardo jajkami i całą białą kiełbasą. Smacznego.
marietta