ewcia0903

ewcia0903

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

gicz po mediolańsku ossobucco

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna gicz, jadłam u cioci na imieninach.Polecam.

gicz po mediolańsku ossobucco

Składniki:

gicz po mediolańsku ossobucco

 

  • 2 gicze< ok 2kg pocięte z kością w plastry grubości 5cm>
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka bulionu
  • 2 cebule
  • 3 pomidory
  • kawałek selera
  • marchewka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • po łyżeczce posiekanego tymianku i bazylii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

gicz po mediolańsku ossobucco
Plastry giczy oprószyć mąką i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy wymieszanej z masłem, przyprawić pieprzem i solą.
Warzywa obrać , posiekać , usmażyć na pozostałej oliwie <5 min>, przełożyć do mięsa.
Zalać jebulionem i z dodatkiem liścia laurowego dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękkie.
Wtedy wymieszać z tymiankiem , bazylią i natką.