LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Gołąbki 11

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Fantastyczny smak z dzieciństwa.

Gołąbki 11 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki 11

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki 11
Kapustę umyć, wydrążyć głąb, włożyć całą głowę do wrzącej wody (lekko osolonej z łyżeczką cukru) w dużym garnku i obgotować. Zdjąć z kapusty 8-10 największych liści. Resztę kapusty po poszatkowaniu wykorzystać na zupę lub jarzynkę. Ryż lub kaszę opłukać. Zagotować trzy razy tyle wody, co ryżu (kaszy), dodać sól, wsypać ryż (ryż) i powoli ugotować do miękkości. Wystudzić. Mięso opłukać, osuszyć i przepuścić przez maszynkę. Dodać ryż (kaszę), sól i pieprz do smaku. Masę podzielić na 8-10 części i nakładać je na liście kapusty. Gołąbki zawijać, zaczynając od nasady. Brzegi liści z boków zawinąć do środka. Dno rondla wyłożyć warstwą liści i na tym ciasno układać gołąbki, zakończeniem liści pod spód, przekładając opłukanymi grzybami. Zalać wrzącą wodą, oprószyć vegetą, nakryć i dusić powoli. Gdy gołąbki są już miękkie, przyrządzić sos zasmażany: mąkę lekko zrumienić na maśle, rozprowadzić wywarem z kapusty, dodać powidełka pomidorowe, zagotować, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sosem zalać gołąbki. Podawać z ziemniakami.
Gołąbki 11
Przygotowanie farszu mięsno-ryżowego do gołąbków.
Gołąbki 11
Zawijanie gołąbków z farszem mięsno-ryżowym.
Gołąbki 11
Wolne duszenie gołąbków posypanych vegetą.
Gołąbki 11
Polanie sosem pomidorowym duszonych gołąbków.