Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Gołąbki a la diable

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą

Gołąbki a la diable

Składniki:

Gołąbki a la diable

 

  • główka białej kapusty
  • 150 g fasoli perłowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 szkl wywaru z warzyw
  • 100 g baraniny bez kości
  • 150 g kiełbasy czosnkowej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Gołąbki a la diable
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody, obgotować aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjąć, oddzielić liście, sciąć grube nerwy nie uszkadzając liści. Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować i pozostawić na 2 godz. Następnie ugotować w tej samej wodzie, odcedzić, zmielić razem z baraniną. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać drobno i usmażyć. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w kosteczkę, wymieszać z przygotowaną fasolą, cebulą i przyprawami. Na liściach kapusty układać nadzienie, założyć brzegi do środka, zawinąć w rulon, ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, zalać wywarem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dusić do miękkości pod przykryciem.