Sposób przygotowania:
Gołąbki bez zawijania
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka (na dno wlewamy oliwę). Kapustę trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do cebuli. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Mięso mielone wkładamy do miski i dodajemy przestudzoną kapustę, kaszkę manną, jajko, bułkę tartą, mąkę oraz przyprawy (sól, pieprz, ostrą paprykę, czosnek granulowany). Całość wyrabiamy na jednolitą masę, z której formujemy klopsiki. Klopsiki smażymy przez chwilę z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Następnie zagotowujemy bulion (może być z kostki) i do bulionu wkładamy klopsiki. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 30 minut. SOS: Cebulę obieramy drobno kroimy i podsmażamy przez chwilę na patelni. Następnie do cebuli dodajemy pomidory z puszki z zalewą. Gotujemy na wolnym ogniu i dodajemy ketchup oraz koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Klopsiki wykładamy na półmisek i polewamy sosem.