Sposób przygotowania:
Gołąbki bez zawijania 6
Kapustę szatkujemy i parzymy w osolonej lekko wodzie ok 10 minut. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. W misce łączymy kapustę, ryż, mięso, jajka i cebulkę i przyprawiamy: solą, pieprzem, chilli, majerankiem i posiekaną natką pietruszki. Na koniec dodajemy trochę bułki tartej. Formujemy klopsiki i obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano. Przygotowujemy sos. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy gotujemy 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojony czosnek. Gotujemy kolejne 15 minut. Wrzucamy do sosu usmażone klopsiki i gotujemy jeszcze 10 minut żeby smaki się "przegryzły". Sos można zagęścić odrobiną mąki.