Sposób przygotowania:
Gołąbki curry.
Czosnek(nie obierałam) zwinęłam w folie aluminiową i wstawiłam do nagrzanego do 220*C piekarnika i piekłam przez 30 minut.Następnie przekroiłam go na pół , wycisnęłam do miseczki i roztarłam na pure. Cebulę obrałam,umyłam,pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na łyżce oleju. Ryż ugotowałam al'dente wg przepisu na opakowaniu i odstawiłam do wystygnięcia. Mięso przełożyłam do miski,dodałam ryż,zeszklona cebulę,czosnkowe pure,pastę curry i jajko.Doprawiłam solą i pieprzem i całość dokładnie wyrobiłam. Mięsny farsz nakładałam na sparzone liście kapusty i zawijałam gołąbki. Gotowe gołąbki ułożyłam w dużym garnku,zalałam wodą,wrzuciłam kostki rosołowe,liście laurowe,ziele angielskie,goździki i ziarenka pieprzu.Gotowałam do miękkości kapusty(ok 1,5 godz.) Pomidory razem z zalewą zmiksowałam na gładkie pure,przelałam do rondelka i doprowadziłam do wrzenia.Następnie gotowałam na wolnym ogniu aż nadmiar płynu odparował a mój sos zgęstniał.dodałam cukier i doprawiłam solą i pieprzem. Gołąbki podawałam polane gorącym sosem.