marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Gołąbki inaczej 9

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Mięso mielone rozmrozić,odsączyć.Warzywa umyć,pokroić,dodać jajka,bułkę namoczoną,doprawić,wymieszać. Formować klopsy.Obsmażyć.Dusić w sosie

Gołąbki inaczej 9

Składniki:

Gołąbki inaczej 9

 

  • 100 g.mięsa wieprzowego lub drobiowego,
  • ćwiartka kapusty pekińskiej,
  • 1 świeża czerwona papryka,
  • pomidory w puszce lub mała puszka koncentratu pomidorowego,
  • cebula,
  • rozmoczona w wodzie bułka czerstwa,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • szczypta ziół suszonych,np.bazylii,
  • garstka natki zielonej,
  • pieprz biały lub czarny mielony,
  • szczypta pieprzu kajeńskiego,
  • odrobina cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 1-2 listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • 1-2 szklanki wody,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Gołąbki inaczej 9
Mięso zmielone dzień wcześniej i zamrożone, wyjąć kilka godzin wcześniej, aby odtajało. Kapustę pekińską, cebulę i paprykę świeżą oczyścić, obrać i opłukać oraz posiekać. Do mięsa dodać bułkę czerstwą namoczoną i odciśniętą z wody oraz dwa jajka oraz posiekane warzywa i przyprawy. Ugniatać rękoma i formować w dłoniach średnie klopsy w smaku gołąbków. Olej rozgrzać w brytfannie i zeszklić na nim cebulę, po czym zsunąć ją na bok i kłaść klopsy-gołąbki na pryskający tłuszcz. Smażyć z 5-7 min. na złoto-brązowy kolor z obu stron. Dodać przetarte pomidory z puszki i zalać tym klopsy wraz z zalewą, można nawet w szklance wody rozrobić 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. Zalać do połowy mięso sosem, włożyć liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego. Przykryć pokrywką i dusić na zmniejszonym ogniu z 45 min. Gdy klopsy będą już miękkie, wyjąć na talerze i podawać z kaszką kus-kus lub jaglaną posypaną świeżą natką.