Sposób przygotowania:
Gołąbki inaczej 9
Mięso zmielone dzień wcześniej i zamrożone, wyjąć kilka godzin wcześniej, aby odtajało. Kapustę pekińską, cebulę i paprykę świeżą oczyścić, obrać i opłukać oraz posiekać. Do mięsa dodać bułkę czerstwą namoczoną i odciśniętą z wody oraz dwa jajka oraz posiekane warzywa i przyprawy. Ugniatać rękoma i formować w dłoniach średnie klopsy w smaku gołąbków. Olej rozgrzać w brytfannie i zeszklić na nim cebulę, po czym zsunąć ją na bok i kłaść klopsy-gołąbki na pryskający tłuszcz. Smażyć z 5-7 min. na złoto-brązowy kolor z obu stron. Dodać przetarte pomidory z puszki i zalać tym klopsy wraz z zalewą, można nawet w szklance wody rozrobić 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. Zalać do połowy mięso sosem, włożyć liść laurowy i kilka kulek ziela angielskiego. Przykryć pokrywką i dusić na zmniejszonym ogniu z 45 min. Gdy klopsy będą już miękkie, wyjąć na talerze i podawać z kaszką kus-kus lub jaglaną posypaną świeżą natką.