Sposób przygotowania:
Gołąbki nadziewane ryżem i grzybami
Kapustę obgotować, oddzielić liście, grube nerwy zmiażdżyć tłuczkiem. Ryż ugotować na pół miękko w wodzie z dodatkiem kostek rosołowych. Grzyby zamoczyć na 1 godzinę, ugotować, wyjąć z wywaru i drobno pokroić. Pokrojony w drobną kostkę boczek podsmażyć na smalcu, wsypać posiekaną cebulę i zeszklić. Do ugotowanego ryżu dodać boczek z cebulą, posiekane grzyby, przyprawić do smaku pieprzem i przyprawą maggi, wymieszać. Na przygotowane liście kapusty nakładać porcję ryżu i zwijać gołąbki. Ułożyć ciasno w rondlu, zalać wywarem z grzybów, dodać odrobinę soli i dusić pod przykryciem około 20 minut. Mąkę wymieszać ze śmietaną, połączyć z sosem, zagotować, przyprawić do smaku.