Sposób przygotowania:
Gołąbki pieczarkowe
Kapustę sparzamy i obieramy liście. Ryż gotujemy w dwóch szklankach wody do momentu, aż napęcznieje. Studzimy. Pieczarki obieramy i mielimy na drobno w rozdrabniaczu. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ryż, pieczarki, jajka, mąkę, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, przyprawę do wieprzowiny, przyprawę do grilla i ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy-wyrabiamy na jednolitą masę. Łyżką nabieramy masę i układamy na liściach kapusty, po czym zawijamy liście z masą i związujemy nitką lub spinamy wykałaczką. Do głębszej patelni wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy kostkę rosołową i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. W sosie układamy gołąbki i na wolnym ogniu dusimy pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie. ( od czasu do czasu obracamy gołąbki) Gotowe gołąbki wykładamy na półmisku (wcześniej usuwając nitkę) i polewamy sosem.