Sposób przygotowania:
Proste gołąbki w sosie pomidorowym
Z kapusty wyciąć głąb, obgotować ją stopniowo odrywając liście. Liście ostudzić. Ryż ugotować na półtwardo. Mięso połączyć z ugotowanym ryżem, dodać majeranek (ilość wedle uznania, u mnie jakieś 4 łyżeczki), doprawić obficie solą i pieprzem, dodać jajko i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Na ostudzone liście nakładać porcję farszu i zawijać gołąbki w koperty lub rulony. Przygotowane gołąbki ułożyć na dnie rondla/garnka wyłożonego liśćmi kapusty, podlać bulionem lub rosołem, posypać odrobiną majeranku i gotować do miękkość kapusty. Sos: Pomidory drobno posiekać, podsmażyć w garnuszku, aż się rozpadną (można je zmiksować lub przetrzeć przez sitko), podlać je rosołem, gotować kilka minut. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku. Mąkę wymieszać ze śmietaną, połączyć przez sitko z sosem, zagotować. Gołąbki podawać polane sosem.
Triss